Kuntosalisanastoa
Tässä artikkelissa käydään läpi yleistä termistöä ja sanastoa, joka liittyy kuntosaliharjoitteluun, fitnekseen ja kaikkeen näiden ympärillä olevaan toimintaan.
Hakemisto
abs, adt, aerobinen, aminohapot, anaboliset steroidit, apinaote, atg-kyykky, bcaa, bikini fitness, bodybuilding, bodyfitness, bodymunkkeilu, boosteri, bulkkaaminen, bulkki, bull mentula, cheating-tekniikka, classic bodybuilding, crossari, deca, deltsit, dieetti, dippi, diureetti, doggcrapp, doms, doping, eaa, etukyykky, failure, fitness, flexaus, forkut, gh-maha, ghr, giant sets, gymi, gyno, gynot, hiilihydraatit, hiit, hormonit, hyvää huomenta, ifbb, intensiteetti, insuliini, isometric exercise, jakoisuus, jalkakyykky, julle, kalori, kasvuhormoni, kehonrakennus, kickback, kilpirauhanen, kisadieetti, koukistajat, k.p. ourama, kreatiini, kylmä-kuuma-hoito, lats, lean body mass, lihaskipu, lähentäjät, magnesium, maastaveto, massaliike, men’s physique, metabolic rate, myötäote, naturaali, natikka, negatiiviset toistot, negative reps, painonnosto, pakkotoisto, pakkotoisto.com, palautusjuoma, peck deck, penkkipaita, penkkipunnerrus, p.h.a.t., posing, posettaminen, progressio, proteiini, pt, pumppi, pystypunnerrus, raakanosto, rasvat, raw, reverse dieetti, rom, roina, roinaaja, ronnie coleman, runkkupenkki, ruokavalio, ryssäfemma, sarja, scott-tanko, shaker, sheikkeri, sissikyykky, sissy squat, sjmv, smith-laite, supermassa savolainen, supersarja, supistus, susta, synthol, takakyykky, taljat, tehonlisääjä, tempaus, testo, toisto, treenijako, treenilaturi, treeniohjelma, triplasarja, träpsit, työntö, valkuaisaine, vastaote, vetositeet, veli ja kreatiini, venyttely, voimaharjoittelu, voimanosto, volyymi, ylikunto, ylilauta
Kuva: Tommi Mankki
Abs
Englantia, "abs eli abdominal muscles" eli vatsalihakset. Vatsalihakset sijaitsevat ihmisen etupuolella rinnan ja lantion välissä. Vatsalihakset ovat esteettisen vartalon yksi näkyvimmistä osista. Vatsalihakset tulevat näkyviin ihmisellä noin 10-15% rasvoissa.
ADT
Lyhenne Suomen Antidopingtoimikunta ADT ry:stä. ADT:n tehtävänä on valvoa kilpailulisenssin alaisia kilpailijoita. ADT ehkäisee dopingvalvonnalla dopingin käyttöä ja pyrkii saamaan sääntöjen rikkojat kiinni. Kiinni jäänyt kilpailija saa kilpailukiellon, jonka aikana kilpailija ei saa kilpailla samassa liitossa, jossa on jäänyt kiinni. ADT on hyvinkin suora ja selkeä rikkomusten kanssa ja julkaisee aina kiinnijääneiden koko nimet. Katso myös luettelo kiinni jääneistä suomalaisista urheilijoista.
Aerobinen
Pitkäkestoista sydäntä ja keuhkoja rasittavaa liikuntaa useasti kävelyn tai juoksun muodossa. Hyviä aerobisen muotoja kuntosaliharjoittelijalle ovat mm. juoksumatolla kävely, crosstrainer-laitteessa kuntoilu tai sisäsoutulaitteessa soutaminen.
Aminohapot
Aminohapot ovat valkuaisaineiden luonnollisia ainesosia, joita tarvitaan lihasten rakennusaineena. Erityisesti haaraketjuiset aminohapot L-Leusiini, L-Valiini ja L-Isoleusiini ovat erittäin suosittuja kuntosaliharjoittelijoiden keskuudessa. Muita tärkeitä aminohappoja, joita kuntosaliharjoittelijat käyttävät lisänä ovat glutamiini, arginiini ja tryptofaani.
Anaboliset steroidit
Anaboliset steroidit ovat synteettisiä kemiallisia aineita, joilla pyritään stimuloimaan lihasmassan kasvatusta. Kaikki anaboliset steroidit luokitellaan doping-aineiksi ja ovat kiellettyjä useissa urheilulajeissa ja kilpailuissa. Yleisimpiä lääkeaineita ovat mm. Sustanon, Deca Durabolin ja Anavar. Tehokkaampia mutta myös vaarallisempia lääkeaineita ovat Halotestin, Trenbolone (Parabolan), Dianabol ja Anadrol. Lue lisää.
Apinaote
Puhekieltä, joka viittaa peukalottomaan otteeseen. Ote, jossa peukalo on tangon päällä, eikä sen alla. Vrt. apinat ja ihmiset. Ihmiset käyttävät peukalo-otetta kun apinat taas apinaotetta. Penkkipunnerruksessa käytetään yleisesti apinaotetta, koska sen avulla on helpompi siirtää tanko optimaaliseen kohtaan kämmentä, joka taas auttaa punnertamaan suurempia painoja. Apinaote on kuitenkin vaarallinen, sillä tanko saattaa lipsahtaa kämmenen päältä pois.
ATG-kyykky
Englantia, "ass to grass", eli syväkyykky. Tarkoittaa jalkakyykkyä, jossa suoritteen alaosassa laskeudutaan niin alas kyykkyasentoon kuin mahdollista. Katso jalkakyykky.
BCAA
Englantia, "Branched Chain Amino Acids", eli haaraketjuiset aminohapot. BCAA-juomia käytetään paljon urheilussa ennen, aikana ja harjoittelun jälkeen. BCAA:n vaikutuksia ovat mm. nopeampi palautuminen, kasvanut testosteronin tuotanto ja lihaskasvu. Katso aminohapot.
Bikini fitness
Naisille tarkoitetu fitnesslaji. Bikini fitness -kilpailijoilla ei saa olla suuret lihakset eikä lihaserottuvuutta. Arvostelussa otetaan huomioon myös kasvot ja hiukset. Bikini fitness on tullut suosituksi näyttävistä naisellisista muodoista ja urheilullisesta olemuksesta. Bikini fitness -urheilijat keskittyvät harjoituksissa nimenomaan jalkojen ja takapuolen kasvattamiseen, kun taas body fitneksessä pyritään kasvattamaan kokonaisvaltaisesti lihaksia.
Bodybuilding
Englantia, "bodybuilding" eli kehonrakennus. Katso kehonrakennus.
Body fitness
Naisille tarkoitetu fitnesslaji. Body fitness on kauneuskilpailu, jossa haetaan lihaksikasta, urheilullisen esteettistä naisfysiikkaa. Kilpailijalla ei saa kuitenkaan olla liian paljon lihaksia (vrt. kehonrakennus) ja lihasten tulee olla sopusuhtaiset ja kiinteät.
Bodymunkkeilu
Englannin sanoista "body" ja "monk". Osin alentavakin puhekielen termi, joka viittaa henkilöön, jonka koko elämä pyörii kuntosalin ja syömisen ympärillä. Kuin munkki luostarissa, bodymunkki käyttää kaiken aikansa fitneksen parissa. Bodymunkkeiluun kuuluu tyypillisesti kieltäytyminen alkoholin juomisesta, herkuista, sosiaalisesta elämästä ja muista salin ulkopuolisista harrastuksista. Suomen kuuluisin bodymunkki on monellakin tapaa mitattuna Utti Hietala.
Boosteri
Katso treenilaturi.
Bulkkaaminen
Kts. "bulkki".
Bulkki
Puhekieltä, englanniksi "bulk", joka tarkoittaa elopainon kasvattamista syömällä suuria määriä kaloreita. "Bulkkaamisessa", toisin kuin diettaamisessa, ei kiinnitetä niin paljon huomiota siihen, kasvaako lihasmassan lisäksi myös rasvamassa. Bulkkaaminen tarkoittaa yleensä syömistä reilusti yli oman kulutuksen. Miehillä bulkkaamisen eli syömisen raja menee keskimäärin yli 3500 kilokalorissa, mutta useimmilla jopa 6000 kilokalorissa. Naisilla vastaavasti rajat ovat alempana, 2500 - 4000 kilokalorin välillä. Bulkilla voidaan osa kaloreista ottaa normaalin ruoan lisäksi myös massanlisääjistä. Juomia, jauheita ja mm. proteiinipatukoita voidaan syödä aterioiden välissä nostamaan päivän energian saantia. Bulkkaamisen hyödyistä on monia mielipiteitä, mutta mm. Utti Hietala mainitsee haastattelussaan liiallisen bulkkaamisen olevan lähinnä turhaa ja aiheuttavan väistämättä suuren määrän rasvaa lihasmassan kasvun ohella.
Bull Mentula
Jari "Bull" Mentula, (s. 76) on suomalainen raskaansarjan ammattilaiskehonrakentaja. Jari Mentula kisaa kehonrakennuksessa IFBB-liitossa. Jari on tullut suosituksi Jutta Gustafsbergin kanssa juontamasta Jutta ja Superdieetit -ohjelmasta sekä myös FitFarmin ankarana valmentajana. Jari on tunnettu valtavasta lihasmassastaan, kisoissa jopa yli 120 kiloa, mutta ei tähän päivään mennessä ole vielä saavuttanut palkintosijoituksia. Jari on myös voittanut useita Euroopan mestaruuksia penkkipunnerruksessa (317,5 kiloa varustenostona ja 260 kiloa raakanostona). Jari Mentula on 180 cm pitkä.
Cheating -tekniikka
Englantia, "cheating", eli huijaus viittaa ns. huijaustekniikkaan, jota käytetään lihaskuntoharjoittelussa. Huijaustekniikkaa käytetään silloin, kun lihaksen suorituskyky laskee väsymyksen vuoksi niin alhaiseksi, ettei liikettä pysty suorittamaan normaalisti. Tällöin käytetään kehonpainoa hyödyksi poistamalla osan painosta lihakselta, jolloin pystytään tekemään 2-3 toistoa yli ns. "failuren" eli pisteen jolloin toisto epäonnistuisi normaalilla suoritustekniikalla. Cheating-tekniikkaa ei tulisi käyttää koko sarjan ajan, vaan ainoastaan erikoistekniikkana suorituksen loppuvaiheilla.
Classic Bodybuilding
Englantia, "classic bodybuidling", eli klassinen kehonrakennus. Classic bodybuilding (lyh. CBB) on kehonrakennuskilpailu, jossa kilpaillaan pituusluokissa (alle ja tasan 180 cm sekä yli 180 cm), jotka ovat suhteutettu kilpailijan pituuteen ja painoon. Classic bodybuildingissa lihaksia esitellään anatomisissa asennoissa, pakollisilla asennoilla ja musiikin mukaan tehdyllä vapaaohjelmalla. Classic bodybuilding oli vastaisku kehonrakennukselle, jossa viime vuosina on nähty epäesteettisiä vartaloita, joissa liika lihasmassa on vienyt lajia väärään suuntaan Arnold Schwarzeneggerin ajoista. Classic bodybuilding on Suomessa ADT:n alainen testattu laji, jossa doping-aineet ovat kielletty (toisin kuin kehonrakennuksessa).
Miesten kansainväliset classic bodybuilding –kilpailusarjat:
Alle ja tasan 168 cm (maksimipaino: pituus – 100 + 0 kiloa)
Alle ja tasan 171 cm (maksimipaino: pituus – 100 + 2 kiloa)
Alle ja tasan 175 cm (maksimipaino: pituus – 100 + 4 kiloa)
Alle ja tasan 180 cm (maksimipaino: pituus – 100 + 6 kiloa)
Yli 180 cm (maksimipaino: pituus – 100 + 8 kiloa)
Crossari
Puhekieltä, "crossari", eli crosstrainer (suom. ellipsilaite) on suosittu kuntosalilaite aerobiseen harjoitteluun. Laite yhdistää kuntopyörän, juoksumaton ja askelkoneen.
Deca
Deca-Durabolin on yksi anabolinen steroidi. Katso anaboliset steroidit.
Deltsit
Puhekieltä, englanniksi "delts, eli deltoid muscles", viittaa olkapään lihaksiin.
Dieetti
Dieetti, englanniksi "diet", vitttaa ruokavalioon, jolla on tarkoitus vähentää rasvamassaa syömällä alle energian kulutuksen ja liikkumalla nostaa energian tarvetta. Fitnesslajeissa kuten kehonrakennuksessa tavoitteena dieetissä on vähentää rasvamassaa (rasvaprosenttia), mutta säilyttää saavutettu lihasmassa. Ylipainoisella henkilöllä, jolla on huomattava rasvamassa, tavoitteena dieetissä on opetella syömään terveellisesti ja tehdä pitkäkestoisempi elämäntapamuutos. Kaikkien dieettien tulisi aina perustua terveelliseen ja monipuoliseen ruokavalioon ja pudottaa rasvamassaa pitkällä (max 20 - 30 viikon) ajanjaksolla.
Dippi
Englanniksi "dip", tarkoittaa lihaskuntoharjoitetta jossa kahden hartianlevyisen tangon väliin laskeudutaan käsien varassa. Dippi aktivoi olkapäitä, rintaa ja ojentajia ja onkin yksi tehokkaimmista ylävartalon harjoitteista. Dippiä voi tehdä omalla painolla tai lisäpainoilla, jolloin vyötäröön kiinnitettävään painovyöhön voi lisätä levypainoja tarvittava määrä.
Diureetti
Diureetit, eli nesteenpoistolääkkeet lisäävät virtsantuotantoa ja poistavat näin ollen ylimääräistä nestettä elimistöstä.
Doggcrapp (DC)
Englantia, "doggcrap" viittaa Dante Trudelin kehittämään korkean intensiteetin, alhaisen volyymin ja korkean frekvenssin treeniin. DC:ssä harjoitellaan isoilla painoilla, tehden vähän toistoja ja nostaen koko ajan progressiota painoissa. DC:ssä pyritään harjoittelemaan joka lihasryhmä kahteen kertaan 8 päivässä. Katso myös progressio.
Lue lisää: https://content.tigerfitness.com/doggcrapp-training-101-guide/
Doms
Englantia, "doms eli delayed onset muscle soreness" viittaa viivästyneeseen lihaskipuun. Lihaskipua syntyy treenin aikana, joka pakottaa lopettamaan sarjan. Treenin jälkeen seuraavina 1-3 päivänä lihaksissa syntyy viivästynyttä lihaskipua, joka voi olla kovaakin pakotusta, kramppailua tai yleistä arkuutta lihaksessa. Esimerkiksi jalkatreeneissä voi "domsit" olla jopa viikon pituisia, jos harjoitteen aikana on treenattu reilusti yli oman normaalin suorituskyvyn. Lihaskivut ovat aloittelijoilla useasti kovemmat kuin kehittyneillä harjoittelijoilla. Lihaskivun kovuudesta ja määrästä voi vetää johtopäätöksiä onnistuneesta treenistä. Lihaskipuja voi hoitaa heti treenin jälkeisellä kevyellä aerobisella, lihaksen venyttämisellä 2-3 h treenin jälkeen, hieronnalla, kylmäkuuma-hoidolla ja magnesium voiteilla. Seuraavina päivinä voi myös kevyesti harjoittaa kipeää lihasta, joka lisää palautumista. Raskailla painoilla treenaamista tulisi välttää hyvin kipeille lihaksille, koska loukkaantumisriski kasvaa palautuvassa lihaksessa, lähinnä kontrollin puutteen vuoksi. Katso myös kulma-kuuma-hoito.
Doping
Katso anaboliset steroidit.
EAA
Englantia, "eaa eli essential amino acids", viittaa joukkoon elintärkeitä aminohappoja, jotka auttavat lihaksen palautumisessa ja lihaksen kasvatuksessa. Katso myös aminohapot.
Etukyykky
Liike, joka pyrkii kohdistamaan rasituksen reiden etuosiin. Etukyykky suoritetaan ottamalla levytanko kaulan alle, rintakehän päälle (toisin kuin takakyykyssä tanko lepää hartioiden päällä) ja laskeutumalla suorin selin kyykkyyn. Etukyykyssä painot ovat huomattavasti pienemmät kuin takakyykyssä.
Failure
Englantia, "failure" eli epäonnistuminen. Hetki suorituksen aikana, kun toistoa ei pystytä enää suorittamaan puhtaalla suoritustekniikalla (kts. cheating-tekniikka). Failureen asti tekeminen on yleinen käsite kuntosaliharjoittelussa, eli sarjan aikana tehdään toistoja niin monta, että päästään failureen. Tämä tarkoittaa myös sitä, että jos kuntosaliohjelmassa pyritään tekemään esimerkiksi 6-8 toistoa "failureen", niin silloin pitäisi valita sellainen paino, jolla uskoo epäonnistumisen syntyvän kuuden ja kahdeksan toiston välissä. Jos failure syntyy reilusti yli tavoitetoistomäärän, on valittu paino liian pieni tai suoritustekniikka huono (ei tarpeeksi puhdas).
Fitness
Englantia, "fitness", eli kuntoilu viittaa jo vakiintuneeseen termiiin fitnekseen, joka on kattokäsite kaikelle fitness-urheilulle, johon kuuluu mm. fitness, body fitness, bikini fitness, kehonrakennus, classic kehonrakennus ja men’s Physique. Fitness voi viitata yleisesti myös ns. kauneusurheiluun, eli kehon lihaksikkaan, kireän ja näyttävän ulkomuodon ylläpitämiseen terveillä ja urheilullisilla elämäntavoilla.
Flexaus
Puhekieltä, englantia, "flexing", eli lihasten jännittäminen ja esittely. Termi "posing" viittaa vartalon ja sitä kautta lihasten esittelyyn. Kehonrakennuksessa esitellään kehoa erilaisin vakiintunein asennoin, kuten tuplahauikset edestä ja takaa, leveä selkä edestä ja takaa, rinta sivulta, ojentaja sivulta, vatsat ja reisi sekä most muscular.
Forkut
Puhekieltä, englantia, "forearms", eli kyynävarret. Isot kyynärvarret ovat useasti tavoitelluimmista lihaksista olkavarsien lihasten lisäksi. "Kipparikallet".
GH-maha
Englantia, "GH eli growth hormone". Kasvuhormoni kasvattaa suurissa määrissä käytettynä myös ihmisen sisäelimiä. Kehonrakennuksessa yleinen kasvuhormoni on uskottu kasvattavan vatsan seutua nimenomaan ylisuurten sisäelinten takia.
GHR
Englantia, "GHR eli glute ham raise", on takareisi- ja pakaraliike, jossa kehonpainoa käyttäen laskeudutaan takareisien varaan. Liike on äärimmäisen raskas liike, joka tulee suorittaa aluksi tuen kanssa loukkaantumisia välttääkseen. Liike voi tehdä GHR-laitteessa tai lattialla maaten.
Giant Sets
Englantia, "giant sets", eli jättiläissarjat on 4-6 liikkeen yhdistelmä, jossa liikkeiden ja sarjojen välillä ei ole ollenkaan tai hyvin vähän taukoa. Katso myös supersarjat ja triplasarjat. Jättiläisarjat ovat tulleet suosituksen niiden korkean intensiteetin vuoksi, joka kasvattaa myös hapenottokykyä ja lisää kalorinkulutusta. Myöskin jättiläissarjojen uskotaan olevan tehokkaampia tapoja rasittaa turvallisesti lihasta joutumatta käyttämään liian suuria painoja.
Gymi
Puhekieltä, englantia "gym", eli kuntosali.
Gyno, gynot
Lyhenne englanninkielisestä termistä gynaecomastia eli gynekomastia. Englannin puhekielellä "bitch tits" tai "man boobs", eli nimensä mukaisesti rinnat miehellä. Usein dopingin käytön aiheuttamaa rinnan rasvakudosten kasvua. Yleisin syy doping-aineiden käyttäjillä on testosteronin, eli mieshormoonin, aromatisoituminen kehossa, joka johtaa kasvaneeseen estrogeenin, eli naishormoonin, tuotantoon. Tämä kehittää ja kasvattaa naisellisia piirteitä kuten gynekomastiaa ja rasvan kertymistä lantioon ja alavartaloon. Kasvaneet rinnan seudun rasvakudokset voidaan poistaa leikkauksella. Kaikilla miehillä ei synny näitä oireita, mutta jotkut ovat herkempiä testosteronin aromatisoitumiselle. Aromatisoitumista voi ehkäistä erilaisialla antiestrogeenisillä lääkkeillä, kuten Clomifenillä ja Tamoxifenillä.
Hiilihydraatit
Hiilihydraatti on yksi kolmesta perusravintoaineesta proteiinien ja rasvojen lisäksi. Nopeita hiilihydraatteja tulisi sisällyttää aina kuntoilun jälkeiseen, vähintään 30 minuuttia kuntoilusta, palautusjuomaan tai ruokaan. Nopeita hiilihydraattien lähteitä mm. banaani, viniirypäleet, porkkana ja valkoinen pasta sekä palautusjuomat.
Hitaita hiilihydraatteja tulisi sisällyttää ruokavalioon, joista pääosa kaloreista saadaan. Hyviä hitaita hiilihydraattien lähteitä ovat mm. riisi, peruna, bataatti, omena, appelsiini ja täysjyväpasta.
HIIT
Englantia, "hiit eli High Intensity Interval Training", on suosittu harjoittelutapa pitkäkestoisen aerobisen ja perinteisen lihaskuntoharjoittelun rinnalla, joka polttaa rasvaa myös harjoittelun jälkeen. HIIT perustuu korkeaan intensiteettiin, eli lyhyisiin spurtteihin ja matalan intensiteetin sykleihin, jossa vuorotellaan minuutin kahden välein näiden kahden välillä. Hyviä intervallitreenejä ovat mm. mäkivedot, jotka sopivat luonteensa vuoksi erityisen hyvin dieetille, kun halutaan polttaa rasvaa ja säästää lihaksia. Lue lisää: http://www.bodybuilding.com/fun/wotw40.htm
Hormonit
Hormonit ovat yleistermi kehon toimintaa sääteleville välittäjäaineille, joilla on suuri merkitys koko ihmisen elimistön toimintaan. Ihmisen eri rauhaset erittävät hormoneita, jotka säätelevät mm. ruoansulatusta, metaboliikkaa, nukkumista, kasvua ja mielialaa. Nykyään tiedetään paljon eri hormoneista ja niiden vajaatoiminnasta. Ruokavalion ja stressin hallinnalla pystytään hoitamaan mm. ruoansulatusongelmia ja uniongelmia. Katso myös anaboliset steroidit.
Hyvää huomenta
Hyvää huomenta -liike, puhekieleltään "julle", on tehokas takareisien, pakaroitten ja alaselän harjoite, joka tehdään pitämällä levytankoa hartioiden päällä ja nojaamalla eteenpäin viemällä takapuoli taakse ja pitämällä jalat suorina. Liike on kuin suorin jaloin maastaveto, mutta takakyykkymäisellä asennolla.
IFBB
Englantia, "IFBB eli International Federation of Bodybuilders", on 1946 perustettu kehonrakennusliitto, jonka tehtävänä on valvoa miesten ja naisten kehonrakennusta, kilpailua ja sääntöjä. Suomesssa IFBB Finland ry. ja Suomen Kehonrakennusliitto ry. jakavat kilpailulisenssejä sekä järjestävät kilpailuita.
Insuliini
Insuliini on hormoni, joka säätelee sokeriaineenvaihduntaa elimistössä. Doping-aineena insuliini on yksi anabolisimmista hormoneista, joita kehoon voi injektoida. Insuliini "ajaa" täydellä teholla glukoosia, aminohappoja ja rasvoja soluun, joka toisin sanoen tarkoittaa maksimaalista anabolista hyötyä ravinnosta. Yhdistettynä kovaan treeniin, insuliini voi kasvattaa valtavia määriä lihasmassaa, jopa enemmän kuin kasvuhormoni. Insuliinin käytössä on kuitenkin suuria riskejä ja väärin käytettynä se voi johtaa kakkostyypin diabetekseen, joka taas voi johtaa vaarallisen alhaisiin verensokereihin, tai liiallisen korkeisiin verensokereihin, joka taas voi johtaa tajuttomuuteen, koomaan ja jopa kuolemaan. Insuliinin epäillään myös aiheuttavan keskivartalon kasvua. Lue lisää.
Intensiteetti
Viittaa kuinka suurella teholla treeni tehdään suhteessa maksimivoimaan.
Isometric Exercise
Englantia, "isometric" eli isometrinen. Lihasjännityksen ylläpitäminen siten, että lihaksen pituus ei muutu ja nivelet eivät liiku. Näitä liikkeitä käytetään erilaisissa kehonpainoharjoitteissa, kuten käsinseisonnassa, seinään tuettuna liikkeiden staattisessa pidossa ja venyttelyssä. Isometrisissä pidoissa voidaan kehittää voimaa, kuten vaikkapa penkkipunnerruksessa, jossa isoa painoa pidetään paikoillaan 1/4 osassa toistoa 6-20 sekuntia.
Jakoisuus
Treenijakoisuus tarkoittaa miten moneen yksittäiseen treeniin lihasryhmät ovat treeniohjelmassa jaettuna. Esimerkiksi 1-jakoisessa ohjelmassa treenataan kaikki halutut lihasryhmät yhdellä treenikerralla läpi, kun taas 4-jakoisessa treenit jaetaan lihasryhmittäin neljään eri treeniin. Tyypillisiä jakoisuuksia aloittelijoille ovat 1-2 -jakoiset ja kehittyneimmälle treenaajalle 4-5 jakoiset ohjelmat. 4-jakoisessa ohjelmassa tyypillinen lihasryhmien jako voisi olla rinta ja ojentajat, selkä ja hauikset, etureidet ja takareidet, olkapäät ja pohkeet.
Jalkakyykky
Jalkakyykky voi viitata etukyykkyyn tai takakyykkyyn. Kyykyssä tanko otetaan joko rinnan päälle tai niskan taakse hartioiden päälle ja laskeudutaan suorin selin kyykkyyn. Jalkakyykky on yksi tehokkaimmista ja yleisimmistä alavartalon harjoitteista.
Julle
Katso hyvää huomenta.
Kalori
Kalori on energian yksikkö, jolla mitataan mm. ruoan energiamäärää. Kaloreita käytetään mittaamaan kulutusta dieetillä ja tarvittavan ruoan määrää.
Kasvuhormoni
Kasvuhormoni on aivolisäkkeessä kehittyvä hormoni, joka lisää lihasten kasvua. Kasvuhormonia käytetään yleisesti urheilulajeissa, vaikka se luokitellaankin kielletyksi doping-aineeksi. Yksi syy kasvuhormonin lisääntyneeseen käyttöön on mm. se, että sillä on vähäisemmät haittavaikutukset eikä se häiritse omaa hormonitoimintaa. Kasvuhormonia on myöskin suhteellisen vaikea havaita doping-testeissä sen lyhyen puoliintumisajan vuoksi. Tämä tarkoittaa sitä, että kasvuhormonia voidaan melko huoletta käyttää myös kilpailukaudella, kunhan sen käyttö rajoittuu esimerkiksi yöaikaan. Myös naiset käyttävät kasvuhormonia, sillä se ei mm. testosteroniin verrattuna aiheuta samoja miehekkäiden piirteiden lisääntymistä, kuten madaltunutta ääntä, klitoriksen kasvua eikä karvan kasvua. Naiset ja miehetkin käyttävät kasvuhormonia myös urheilun ulkopuolella sen positiivisten vaikutusten vuoksi. Kasvuhormonin on havaittu hidastavan ikääntymistä, parantavan ihon ja hiusten laatua ja nostavan potenssia sekä energiatasoja. Kasvuhormoni on yksi kalleimmista lääkeaineista, kun puhutaan dopingista.
Kehonrakennus
Kehonrakennuksen tavoitteena on harjoitella lihaksistoa siten, että maksimoidaan lihasmassa ja minimoidaan rasvamassa. Kehonrakennuksessa kilpaillaan maailmanlaajuisesti.
Kickback
Englantia, "kickback", eli taakse potku, on eräs ojentajaliike, jossa yhdellä kädellä viedään käsipaino suoraan vaakatasossa olkavarren suuntaisesti taakse.
Kilpirauhanen
On hormonia (mm. tyroksiinia) erittävä rauhanen, joka säätelee mm. aineenvaihduntaa. Kilpirauhasen vajaatoiminta on yleinen sairaus, jonka keskeisiä oireita ovat väsymys, lisääntynyt unen tarve, palelu, painonnousu, turvotukset, ummetus, yleinen hidastuneisuus, hidastunut aineenvaihdunta ja masennus. Kilpirauhasen vajaatoimintaa hoidetaan oikealla ruokavaliolla, liikunnalla ja tyroksiinilääkityksellä.
Kisadieetti
Kisadieetti viittaa fitness-lajeissa harrastavien ihmisten kisakauteen, jolla on tarkoitus pudottaa kehon rasvamassaa valmistautuessa kilpailuun, jossa vartaloa esitellään tuomariston edessä. Kisadieetti eroaa dieetistä sillä, että se on lyhykestoinen, 12-20 viikon pituinen harjoittelukausi, jossa pudotetaan progressiivisesti kaloreita ja nostetaan kalorinkulutusta. Tavoitteena on päästä lajista riippuen hyvin alhaisiin rasvaprosentteihin, kehonrakennuksessa jopa alle 5% miehillä ja naisilla mm. bikini fitneksessä noin 10% rasvoihin. Katso myös progressio.
Koukistajat
Koukistajalihakset viittaavat lihaksiin, jotka supistettaessa tekevät koukistavan liikkeen, toisin kuin ojentajalihakset, jotka supistuessaan ojentuvat. Koukistajia ovat mm. lonkat, takareidet, kaula ja niska sekä sormet. Ojentavia lihaksia ovat taas mm. reiden etuosat ja kolmipäinen olkalihas eli ojentaja.
K.P. Ourama
IFBB Finland ry.:n puheenjohtaja Kari-Pekka "K.P." Ourama (s. 63) on pitkän linjan kehonrakennuksen puolestapuhuja ja on mm. nostanut Marko "Supermassa" Savolaisen esiin lahjakkaimpana suomalaisena kehonrakentajana.
Kreatiini
Yksi suosituimmista urheiluissa käytettävistä lisäravinteista. Kreatiinin on havaittu lisäävän lihasmassaa ja parantavan voimantuotantoa. Suuri osa saavutetusta elopainosta on kuitenkin nestettä, joka kerääntyy lihakseen. Tämä voi olla myös syynä kasvaneelle voimantuotannolle, koska lihaksessa on enemmän painetta.
Kylmä-kuuma-hoito
Hoitomuoto lihassärkyyn ja auttamaan lihasten palautmisessa. Kokeelliset tutkimukset ovat osoittaneet, että kylmä-kuuma-hoidon aikaansaama verisuonten supistuminen ja laajentuminen ja siitä johtuva verenkierron vilkastuminen on yksi mekanismi, joka mahdollistaa kuona-aineiden paremman poistumisen, harjoituksen aiheuttamien lihassoluvaurioiden nopeamman korjautumisen sekä aineenvaihdunnan nopeamman palautumisen lepotasolle. Kylmä-kuuma-hoitoa suoritetaan kaksi kertaa päivässä, 20-30 minuuttia kerrallaan. Mikäli hoito tehdään suihkussa juoksevan veden alla, tulisi kuuman altistuksen osuus olla 1-2 min ja kylmän 10-30 sekuntia. Kylmä-kuuma-hoito tulisi päättää aina kylmän vaiheeseen. Hoito on erityisen tehokas kovien jalkatreenien päätteeksi, jolloin seuraavien päivien viivästynyttä lihaskipua (doms) voi lievittää. Katso doms.
Lats
Englantia, "lats eli latissimus dorsi muscle", on puhekielinen termi leveälle selkälihakselle, jonka tehtävänä on lähentää olkavartta.
Lean Body Mass
Englantia, "lean body mass", eli puhdas rasvaton massa, johon kuuluvat luu-, sisäelin-, iho-, kynsi-, lihas- ja kudosmassa.
Lihaskipu
Katso doms.
Lähentäjät
Viittaavat yleensä reisien pitkään ja lyhyeen lähentäjälihakseen, jotka sijaitsevat reiden sivuosissa sisäpuolella reittä, jotka tuovan reittä kohti vartaloa.
Magnesium
Voi viitata otetta parantavaan kalkkimaiseen jauheeseen, jota hierotaan kämmeniin tai suun kautta syötävään lisäravinteeseen, joka ehkäisee lihaskramppeja.
Maastaveto
Puhekielellä "mave" on yksi yleisimmistä kokonaisvaltaisista kehon harjoitteista, joka rasittaa etu- ja takareisiä, pakaroita, ylä- ja alaselkää sekä vatsan ja kyljen lihaksia. Maastavetoa tehdään nostamalla tanko tai paino maasta suorin selin ylös. Maastaveto on yksi kolmesta voimanostoliikkeestä penkkipunnerruksen ja jalkakyykyn lisäksi.
Massaliike
Puhekielinen termi, ehkäpä myös väärin käsitetty, voimanostoliikkeille kuten penkkipunnerrukselle, maastavedolle ja jalkakyykylle. Yleisimmin massaliike voi viitata mihin tahansa vapaanpainon liikkeeseen, jossa tavoitteena on liikutella suuria painoja.
Men’s Physique
Puhekielellä "shortsi-sarja" on yksi miesten fitness-lajeista, jossa haetaan esteettistä ja urheilullista ulkonäköä. Toisin kuin kehonrakennuksessa, miesten fysiikassa ei haeta suurta lihasmassaa, erityisesti jalkoihin, vaan harjoittelu pyritään keskittämään ylävartalon lihaksiin, käsiin, rintaan ja selkään. Mens's physique on ADT:n alainen doping-testattu kilpailulaji.
Metabolic rate
Englantia, "metabolic rate", eli aineenvaihdunnallinen taso, on käsite kehon toiminnalle. Aineenvaihdunnan taso viittaa mm. miten paljon lihasmassaa on suhteessa rasvamassaan, kaloreiden vastaanottokyky ja suorituskyky. Esimerkiksi hyvin toimiva aineenvaihdunta näkyy alhaisena rasvaprosenttina, hyvänä kuntona ja energisenä olemuksena.
Myötäote
Ote tangosta, jossa rystyset ovat olkavarren puolella. Kts. myös vastaote.
Naturaali, natikka
Puhekieltä, englanniksi "natural, natty", viittaa henkilöön, joka ei käytä suoritus lisääviä aineita, joko kiellettyjä doping-aineita tai sallittuja lisäravinteita. Fitness-lajeissa naturaalilajeiksi katsotaan mm. men's physique ja classic bodybuilding. Näissä lajeissa lisenssin ostaneet kilpailijat joutuvat tarvittaessa antamaan doping-testin. Myöskin naisten lajit body fitness ja bikini fitness ovat ns. naturaalilajeja, joissa kilpailijat ovat ADT:n alaisia. Katso myös ADT.
Negatiiviset toistot
Viittaa suoritustekniikkaan, jossa "negatiivisina toistoina" viedään liikkeen negatiivinen osa (eli esimeriksi hauiskäännössä alasapäin menevä ojentava osuus) viedään hyvin hitaasti alas 50% raskaimmilla painoilla, treenikaverin auttaessa liikkeen positiivisen osan avustetusti ylös.
Negative Reps
Englantia, "negative repetitions", katso negatiiviset toistot.
Painonnonsto
Painonnosto on urheilulaji, jossa kilpailija pyrkii kahdella kädellä temmaten ja työntäen nostamaan mahdollisimman painavan tangon levyineen ylös suorille käsille. Painonnosto on myös olympialaji, toisin kuin voimanosto. Katso tempaus ja työntö.
Pakkotoisto
Englanniksi "forced repetition", tarkoittaa suoritustekniikkaa, jossa tehdään liikkeen päätteeksi 2-3 avustettua toistoa, kun omat voimat eivät enää riitä suorittamaan toistoa puhtaasti. Pakkotoisto on yksi suosituimmista tavoista rasittaa lihasta ja toimii erityisen hyvin korkean intensiteetin liikkeissä, jossa painot ovat korkeat. Pakkotoiston negatiivisessa osassa liikettä pyritään painot kuitenkin viemään omin voimin loppuun ja positiivisessa osassa käytetään mahdollisimman paljon voimaa liikkeen viemiseen loppuun.
Pakkotoisto.com
Suomalainen keskusteluforumi.
Palautusjuoma
Proteiini- ja hiilihydraattijuoma, joka juodaan nestemäisenä, joko valmiista juomista tai sekoitettuna erilaisista lisäravinnejauhoista heti treenin jälkeen. Palautusjuoma on olennainen osa tehokasta palautumista kovasta treenistä. Palautusjuomat sisältävät nykyään paljon tärkeitä aminohappoja, kreatiinia, proteiinia ja pienissä määrin nopeita hiilihydraatteja.
Peck deck
Englantia, "peck deck eli pectoral deck machine", on rintalihakselle tarkoitettu painopakallinen laite, jossa tehdään sivuttaisliikkeellä supistavia toistoja rinnalle viemällä kädet yhteen pitäen kädet kiinni laitteen levyissä.
Penkkipaita
Penkkipaita on erittäin tiukka kankaasta tai farkusta tehty päälle puettava lyhythihainen paita, jonka tarkoitus on avustaa penkkipunnerrusnostossa. Penkkipaita on niin tiukka, että sitä ei saa ilman toisen apua päälle. Penkkipaita voi nostaa penkkitulosta 20 kilosta aina yli 100 kiloon asti. Penkkipunnerruksessa kisataan sekä raaka- että varustenostokilpailuissa. Katso RAW.
Penkkipunnerrus
Yksi yleisimmistä ylävartalon liikkeistä ja yksi kolmesta voimanostoliikkeestä. Penkkipunnerrus on tehokas rinta- ja ojentajalihasten harjoitus. Penkkipunnerrusta harrastavat niin voimaharjoittelijat kuin lihaskasvua haluavat. Penkkipunnerrustekniikan kehittäminen on tärkeimpiä asioita painojen nostamisessa. Maagista 100 kg rajaa pidetään miesten keskuudessa penkkipunnerruksen "mittarina miehuudelle". Vahvimmat penkkipunnertajat pystyvät työntämään yli 300 kiloa penkiltä ilman varusteita ja varusteille jopa yli 400 kiloa. Yleisimpiä varusteita penkissä ovat tukeva vyö, magnesium käsille, hyvät salikengät ja erilaiset muut varusteet.
P.H.A.T.
Englantia, "P.H.A.T. eli Power Hypertrophy Adaptive Training" Layne Nortonin kehittämä naturaalitreenaajien 2+3-jakoinen treenitapa, joka hyödyntää kahta eri treenijaksotusta. Treenityyli sekoittaa voimapainotteista treeniä ja kehonrakennuspainotteista treenityyliä. Idenana on että bodarikin tarvitsee voimaa, ja voimailija tarvitsee enemmän lihasrasitusta ja näitä kahta ideologiaa yhdistämällä saadaan johdonmukainen ja tehokas progressio aikaiseksi. Katso myös progressio.
Lue lisää: http://www.directlyfitness.com/store/p-h-a-t-training-layne-nortons-workout-system/
Posing, posettaminen
Katso flexaus.
Progressio
Progressio on käsite, jonka avulla pyritään saamaan jatkuvaa kehitystä voimaharjoittelussa, kestävyysharjoittelussa tai lihaksen kasvatuksessa. Progressio, eli eteneminen, kasvattaminen, porrasteisuus, viittaa kuntosaliharjoittelussa treenin intensiteetin, volyymin, frekvenssin tai suoritustekniikan asteittaista nostamista. Ideana on, että keho pyrkii koko ajan normalisoimaan harjoittelun aiheuttaman rasituksen, jonka jälkeen kehitystä ei enää tapahdu. Kun harjoittelua viedään eteenpäin progression kautta, voidaan ylläpitää jatkuvaa kehitystä. Konkreettisesti salitreenaamisessa progression muotoja ovat suuremmat painot, enemmän toistoja, enemmän sarjoja, useammin treenejä ja laadullinen progressio eli parempaa suoritustekniikkaa.
Lue lisää: http://www.aworkoutroutine.com/weight-training-progression
Proteiini
Proteiini eli valkuaisaine on yksi perusravintoaineista rasvojen ja hiilihydraattien ohella, joita keho tarvitsee rakentaakseen soluja. Hyviä proteiinin lähteitä ruokavaliossa ovat mm. punainen liha, kana ja kala. Vähemmän laadukkaita lähteitä ovat mm. maitorahka ja valkuaiset.
PT
Englantia, "PT eli personal trainer" on henkilökohtainen urheiluvalmentaja, jonka tehtävänä on auttaa urheilusuorituksissa, ruokavaliossa ja elämäntapa muutoksissa. Nykyisin fitness-lajeissa personal trainereiden merkitys on kasvanut mm. nuorten suuren kiinnostuksen vuoksi. Lue lisää fitness-bisneksestä.
Pumppi
Englanniksi "pump", tarkoittaa lihakseen syntyvää veren aiheuttamaan painetta, kun lihasta harjoitetaan painoilla tai vastuksella. Kunnon pumppi on yksi hyvän ja osuvan treenin mittareista. Aloittelevan henkilön, jolla ei vielä ole kovin isoa lihasmassaa, ei ole helppo saada pumppia aikaiseksi.
Pystypunnerrus
Ylävartalon harjoite, jossa tankoa tai käsipainoa viedään pystysuoraan ylös molemmin käsin. Pystypunnerrus harjoittaa mm. olkapäitä, ylärintaa sekä jossain määrin ojentajia.
Raakanosto
Katso RAW.
Rasvat
Rasvat ovat yksi perusravintoaineista proteiinien ja hiilihydraattien ohella. Hyviä rasvojen lähteitä ovat mm. kookosöljy, oliiviöljy, villikala, avocado ja pähkinät.
RAW
Raw, eli raakanosto, viittaa kilpailunostoihin, jotka suoritetaan ilman nostoa avustavia varusteita. Penkkipunnerruksessa tämä viittaa penkkipaidattomaan nostoon ja mm. kyykyssä jalkakyykkypuvuttomaan nostoon. Raakanostoja arvostetaan varustenostoa enemmän, koska siinä tarvitaan näennäisesti enemmän todellista voimaa.
Reverse dieetti
Englantia, "reverse diet" on nimensä mukaisesti käänteinen dieetti. Reverse dieettiä käytetään tyypillisesti pitkän dieettikauden päätteeksi, jossa kalorimääriä kasvatetaan maltillisesti pitkän ajanjakson aikana. Tämän tarkoituksena on käynnistää aineenvaihdunta pikku hiljaa. Näin vältetään turhan rasvan kertyminen ja hyödynnetään dieetin jälkeinen aika kehon pysyessä kierässä kunnossa.
ROM
Englantia, "ROM eli range of motion" viittaa lihaksen liikeradan laajuuteen lihassuoritteissa. Pitkä liikerata tarkoittaa sitä, että esimerkiksi käsi hauista tehdessä ojennetaan sen äärisupistuksesta sen ääriojennukseen.
Roina, roinaaja
Puhekieltä, roinaaja viittaa dopingia käyttävään henkilöön. Roina on yleiskäsite kaikille laittomille lääkeaineille. Katso myös anaboliset steroidit.
Ronnie Coleman
Ronald Dean ”Ronnie” Coleman (s. 64) on yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä kehonrakentajista voittaen kahdeksan Mr. Olympia titteliä vuosina 1998-2005.
Runkkupenkki
Penkkipunnerrukseen viittaava termi, jossa käytetään cheating-tekniikkaa hyödyksi vähentämällä tangon nostomatkaa korottamalla alavartalo, eritoten takapuoli, ylös penkistä. Runkkupenkki nimenäkin viittaa epäpuhtaaseen ja huonoon suoritukseen, jota ei hyväksytä kisasuorituksena.
Ruokavalio
Ruokavalio, myöskin voidaan dieetiksi kutsua, viittaa ihmisen koko päivän aikana saataviin kaloreihin, ruoka-aineihin ja syömisrutiineihin. Hyvä ja terveellinen ruokavalio on olennainen osa hyvinvoivan ihmisen tukirunkoa. Huono ruokavalio aiheuttaa lihavuutta, puutostiloja ja elimistön sairauksia ja pahimmassa tapauksessa ennen aikaista kuolemaa. Terveellisen ruokavalion voi milloin tahansa aloittaa ja apua saa niin terveyskeskuksista kuin personal trainereilta.
Ryssäfemma
Puhekielinen termi, ryssäfemma tai ryssän femma, kuuluisalle syötävälle anaboliselle steroidille, jota mm. Arnold Schwarzeneggerin väitettiin käyttäneen. Termi "ryssäfemma" eli Dianabol syntyi venäläisvalmisteisesta 0,5 mg napista, joka sisälsi vaikuttavaa ainetta metandienonea. Myöskin "thaikku" viittaa samaan vaikuttavaan aineeseen, mutta lääkeaineen valmistusmaana toimii Thaimaa.
Sarja
Sarja koostuu yhdestä tai useammasta toistosta. Treenin aikana tehdään useasti useita sarjoja eri liikkeissä. Sarjojen välillä pidetään yleensä 1-2 minuuttia taukoa.
Scott-tanko
Mutkalevytanko, jolla tehdään yleensä hauis- ja ojentajaliikkeitä. Mutka tangossa auttaa helpottamaan käsien otetta. Mutkatanko on myös suoraa levytankoa lyhyempi, joten se helpottaa liikkeiden suorittamista pienessä tilassa.
Shaker, sheikkeri
Kannella tai korkilla varustettu noin litran vetoinen korkeahko sekoitin pullo, jonka tarkoituksena on sekoittaa lisäravinnejauhot veden, maidon tai muun nestemäisen aineen avulla juomaksi, joka juodaan mm. ennen treeniä, treenin aikana tai palautusjuomana treenin jälkeen.
Sissikyykky, "sissy squat"
Sissikyykky, englanniksi sissy squat, on yksi tehokkaimmista eristävistä harjoitteista reiden etuosiin, eli nelipäiseen reisilihakseen. Vaikka englannin termi "sissy" viittaa "pelkuriin" tai "nössöön", ei sissikyykyllä ole mitään tekemistä nössökyykyn kanssa. Sissikyykky oikein tehtynä on myös yksi raskaimmista ja vaativimmista jalkaliikkeistä. Liike suoritetaan joko sääret tuettuna tai varpaillaan seisten, jossa vartalo viedään kyykkyasentoon pitäen kovan jännityksen ja venytyksen etureisillä. Laite mahdollistaa lähes vaakatasoon laskeutumisen ja ilman laitetta kantapäät hieman tuettuna nojataan taakse. Liike eristää etureiden lähes täydellisesti.
SJMV
SJMV eli suorin jaloin maastaveto on tehokas alaraajojen harjoite, joka vahvistaa ja kehittää mm. takareisiä ja pakaroita. Suoritus tehdään viemällä tanko tai painot jalat lähes lukittuina suorin selin lähelle maata.
Smith-laite
Smith-laite on kuntosalilaite, jossa levytanko liikkuu ylös ja alas kiskojen varaan tuettuna. Käytännössä smith-laitteessa voidaan tehdä samoja liikkeitä kuin vapaallakin tangolla, kuten jalkakyykkyä, pystypunnerrusta ja penkkipunnerrusta.
Supermassa Savolainen
Marko Savolainen (s. 73) on kuuluisa suomalainen kehonrakentaja. Marko Savolainen tuli tunnetuksi 90-luvun kilpailuista, jossa hän pääsi kilpailemaan maailman kuuluisampien kehonrakentajien kanssa. Marko oli tunnettu valtavasta lihasmassastaan offi-kaudella, jolloin hän painoin peräti 145 kiloa. Tästä nimi "supermassa".
Markon mittoja ja tuloksia:
- Penkkipunnerrus: 260 kg
- Vinopenkkipunnerrus: 6 x 240 kg
- Smith-kyykky: 8 x 360 kg
- Hauiskääntö tangolla: 8 x 120 kg
- Reidenympärys: 86 cm
- Hauiksenympärys: 60 cm
Markolle tehtiin munuaissiirros, joka lopetti hänen kehonrakennusuransa. Marko on 175 cm pitkä.
Supersarja
Treenitapa, jossa vuorotellaan kahden liikkeen välillä ilman liikkeiden välistä taukoa. Supersarjaan kuuluu esim. hauis ja ojentaja -liikkeet jotka tehdään vuorotellen.
Supistus
Lihaskudoksen aktivaatio, joko aktiivisella jännityksellä lyhentäen lihaksen pituutta tai staattisena jännityksenä, joka ei lyhennä lihaksen pituutta. Esimerkkinä hauiksen supistaminen viemällä olkavarsi koukkuun, jolloin tapahtuu aktiivista lihassupistusta ja käden nyrkkiin puristaminen, jolloin kyynärvarsi jännittyy kuitenkaan lyhentämättä lihaksen pituutta (tai käsipainon pitäminen paikallaan).
Susta
Puhekielen termi Sustanon 250:lle, joka on suosittu ja yleisin suomessa käytetty kolmiosainen anabolinen testosteronivalmiste.
Synthol
Lihaksiin ruiskutettava öljymäinen kemikaali Synthol vaikuttaessaan turvottaa lihasta ja kasvattaa sen kokoa (ei kuitenkaan sen lihasmassaa). Syntholia käyttävät kilpailijat usein erottuvat räikeästi kehonrakentajista lihakselle epätyypillisine muotoineen. Ehkäpä kuuluisin Syntholia käyttänyt mediapersoona on Greg Valentino. Hän ei vieläkään myönnä Syntholin käyttöään. Vaikka Syntholin käyttöä arvostellaan, on sen käyttö myös ammattilaiskehonrakennuksessa hyvin yleistä. Väitetään, että lähes jokaisella ammattilaiskehonrakentajalla on joissain osissa lihaksia jotain öljyä. Synthol ei ole sama kuin dopingin käyttö, vaan on verrattavissa lihasimplantteihin.
Takakyykky
Katso jalkakyykky.
Taljat
Taljoissa voi tehdä monia kuntosaliliikkeitä, kuten selkäliikkeitä, vatsaliikkeitä, hauisliikkeitä, ojentajaliikkeitä, rintaliikkeitä ja olkapääliikkeitä. Talja koostuu yhden tai useamman väkipyörän varassa liikkuvasta taljanarusta, painopakasta ja kahvaosasta. Yleisimpiä taljoja ovat ylätalja ja alatalja sekä ristikkäistalja. Ylätalja on nimensä mukaisesti ylhäältä päin kohdistuva vetoliike, joka kohdistuu selän lihaksiin. Alatalja on taas vaakatasosta tai alaviistosta kohdistuva vetoliike, joka kohdistuu myös selän lihaksiin. Ristikkäistalja taas on monipuolinen liike, jossa voi tehdä kahdella kädellä esimerkiksi rinnan supistuksia, hauiskääntöä tai ojentajapunnerruksia.
Tehonlisääjä
Katso treenilaturi.
Tempaus
Yksi painonnoston suorite, jossa tanko viedään maasta suorille käsille yhdellä pitkällä liikkeellä.
Testo
Puhekielinen termi testosteronille. Katso myös anaboliset steroidit.
Toisto
Toisto on yksi suorite yhden sarjan sisällä. Toistoksi katsotaan liike, jolla on alku ja loppu, joka useasti sisältää positiivisen ja negatiivisen vaiheen liikettä. Katso myös sarja.
Treenijako
Katso jakoisuus.
Treenilaturi
Yleensä juoma, joka voidaan sekoittaa lisäravinnejauhoista tai valmisjuoma, joka juodaan 15-20 minuuttia ennen harjoittelua. Treenilaturit sisältävät mm. aminohappoja (BCAA), Beeta-alaniinia ja kofeiinia. Treenilaturin tehtävänä on ensin nostaa vireystilaa, parantaa suorituskykyä treenin aikana ja edistää palautumista treenin jälkeen. Katso myös aminohapot ja palautusjuoma.
Treeniohjelma
Katso jakoisuus.
Triplasarja
Treenitapa, jossa vuorotellaan kolmen liikkeen välillä ilman liikkeiden välistä taukoa. Triplasarjaan kuuluu esim. pystypunnerrus, vipuvarsinostot sivuille ja pystysoutu, jotka tehdään kaikki peräjälkeen.
Träpsit
Puhekielinen termi englannin sanalla "traps eli trapezius muscle", joka viittaa epäkäslihakseen. Epäkäslihas näkyy hartioina ja jatkuu selän puolelle isona selkälihaksena.
Työntö
Yksi painonnoston suorite, jossa tanko viedään liikkeen ensimmäisessä osassa maasta rinnalle ja toisessa osassa työnnetään suorille käsille.
Valkuaisaine
Katso proteiini.
Vastaote
Ote, jossa rystyset ovat kyynärpään kanssa samalla puolella.
Veli ja kreatiini
Puhekielinen termi kiellettyjen aineiden käytölle. Lähtöisin Ylilaudalta, suomalaiselta keskusteluforumilta.
Venyttely
Venyttely on lihasten pituuden lisäämistä erilaisten liikkeiden avulla. Päivittäinen venyttely on tärkeä osa lihashuoltoa. Se lisää lihaksiston kimmoisuutta ja nivelten liikkuvuutta sekä parantaa ennalta ehkäisevästi koko kehon palautumiskykyä. Venyttelyn pituudet jaetaan kolmeen ryhmään.
Lyhytkestoiset venytykset, kesto 5-10 sekunti, joiden tavoitteena lisätä lihaksen rentoutta ja parantaa sen verenkiertoa. Keskipitkät venytykset, kesto 10-30 sekunti, joiden tavoitteena palauttaa lihasten lepopituus ja nopeuttaa siten palautumista harjoituksen jälkeen. Pitkäkestoiset venytykset, kesto 30-120 sekunti, joiden tavoitteena lisätä liikkuvuutta ja avata liikeratoja.
Vetositeet
Vetositeet ovat kankaasta tai nahasta tehty kuntosalivaruste, jotka laitetaan molempien käsien ranteisiin. Vetositeiden tarkoitus parantaa otelujuutta vetoliikkeissä kuten maastavedossa, ylätaljassa ja alataljassa. Vetositeiden pitkä osa kiedotaan tangon ympärille muutaman lenkin verran ja kiristetään kämmenen avulla tiukaksi. Tämä vetää tankoa ja parantaa otelujuutta. Vetositeistä on myös uusia nopeammin kiinnitettäviä versioita, kuten Versa Gripps sekä Taffer.
Voimaharjoittelu
Harjoittelutyyli, jossa käytetään painoja, mielellään isoja sellaisia, maksimaaliseen lihaskasvatukseen.
Voimanosto
Kilpailumuoto, jossa kolme lajia muodostaa kokonaisuuden. Voimanostoon kuuluvat penkkipunnerrus, jalkakyykky ja maastaveto.
Volyymi
Toistojen ja sarjojen määrä.
Ylikunto
Termi, johon viitataan kun urheilija on harjoitellut pitkän ajanjakson, jolloin hermosto ja lihaksisto kaipaa lepoa. Ylikunnon aikana näennäisesti hyväkuntoinen urheilija voi silti kokea suorituskyvyn heikentymistä. Ylikuntoa välttääkseen on syytä pitää 3-4 viikon välein kevyitä treenijaksoja, jolloin keho pystyy palautumaan pitkäaikaisesta rasituksesta.
Ylilauta
Suomalainen keskusteluforumi, joka perustuu anonymiteettiin.