Miten kirjoitetaan hyvä blogi
Tässä kirjoituksessa käyn läpi hyvän blogikirjoituksen periaatteita kirjoitusasusta hakukoneoptimointiin sekä tehokkaaseen kävijämäärän kasvattamiseen.
Tässä ohjeessa käydään läpi blogikirjoittamisen vaiheita suunnittelusta kirjoitusprosessiin sekä konkreettisia vinkkejä, joilla saat blogisi heräämään eloon sekä lisäämään blogisi suosiota.
Tämä ohje sopii sinulle oletpa sitten aloitteleva bloggaaja tai blogimaailman konkari. Lopussa olen listannut konkreettisia vinkkejä, joilla saat blogiisi heti lisää puhtia!
Miksi blogataan ja mitä hyötyä siitä on
On sanomattakin selvää, että vaikka kuka tahansa voi perustaa blogin, aivan kuka tahansa ei nouse suosituksi bloggaajaksi. Monesti kuitenkin suositutkin bloggaajat eivät tiedä miten saada kaikkea irti blogistaan.
Tällä hetkellä bloggaaminen ja sosiaalisen median kautta itsensä ilmaiseminen on erityisesti fitnessmaailmassa kasvava trendi. Blogin avulla pyritään lisäämään kiinnostavuutta oman urheilijaprofiilin tai myös henkilökohtaisen profiilin ympärille.
Kiinnostus kasvaa mitä mielenkiintoisemmista asioista bloggaat ja tietysti miten paljon "menestyt" mm. urheilun, harrastuksen tai vaikka perheesi parissa.
Suositut blogit voivat tuottaa satoja tai tuhansia euroja tuloja kuukaudessa.
Ammattimaisen bloggaamisen tavoitteena on useasti taloudellinen hyöty tai sponsoreiden kanssa tehty sopimus tuotteiden promoamisesta. Taloudellisia keinoja hyötyä blogista ovat ulkomailla suosittu kumppanuusmarkkinointi, eli affiliate-markkinonti, mainosmyynti ja omien palveluiden myyminen.
Kumppanuusmarkkinointi, eli tulospohjainen markkinointimuoto, perustuu tunnistettuihin ostotapahtumiin ja niistä saataviin komissioihin. Käytännössä tämä tarkoittaa suosituissa blogeissa (10 000 - 50 000 lukijaa viikossa) jopa satojen tai tuhansien eurojen tuloja kuukaudessa.
Suosittuja kumppanuusmarkkinointitoimijoita ovat mm. Adtraction, Tradedoubler, Tradetracker ja Zanox ja kuka tahansa voi rekisteröityä niin yrityksenä kuin kuluttajanakin ohjelmiin.
Suunnittele kirjoituksesi hyvin
Vaikka bloggaaminen mielletäänkin "päiväkirjamaiseksi" kirjoittamiseksi, niin aiheesta riippumatta, jokaisen blogipostauksen tulisi olla hyvin mietitty kokonaisuus.
Ennen kuin alat kirjoittamaan, mieti lyhyesti blogisi rakennetta ja ideaa, joiden ympärille tulet postauksesi kirjoittamaan:
- Esittelyosuus, jossa käyt hyvin lyhyesti mistä blogissa on kysymys ja kenelle se on tarkoitettu
- Premissi, lupaus tai ongelman asettaminen, jossa kerrot miksi blogisi kannattaa lukea
- Sisältöosuus, jossa käyt pääasian läpi kuvin, tekstein ja videoin
- Yhteenveto-osuus, jossa kokoat yhteen mistä blogissa puhuttiin ja mikä on tärkein ajatus, jonka haluat välittää lukijalle
Vaikka kirjoittaisit vain päiväsi kulusta, niin siinäkin on hyvä olla tietty poljento ja tarina, jonka haluat lukijasi kokevan kanssasi. Pelkkä ajatuksenvirta päivän asioista on raskasta lukea ja annat lukijallesi monia mahdollisuuksia klikata X:ää ja poistua blogistasi.
Otsikoi blogisi oikein
Otsikko joko lisää blogisi klikkauksia tai suorastaan tuhoaa ne. Riippuen kenelle olet kirjoittamassa blogia, voit yrittää antaa arvolupauksen blogin sisällöstä jo otsikossa.
Perinteisen tehokkaita blogin otsikoita ja aiheita ovat yleensä:
- Näin saat asian X tehtyä -aiheiset blogit
- X parasta tapaa/vinkkiä -aiheiset blogit
Toinen tapa lähestyä otsikointia on kysymyksen asettaminen blogin otsikkoon, kuten:
Myös provosoivat ja kantaa ottavat otsikot toimivat hyvin. Saat kuitenkin itse päättää miten aiot ottaa kantaa aiheeseen, joka jääkin arvoitukseksi ennen kuin lukija avaa kirjoituksen.
Esimerkiksi:
Ole ajankohtainen ja tarkista faktat
Pyri kirjoittamaan ajankohtaisista asioista ja itseäsi kiinnostavista aiheista. Lukijasi huomaavat nopeasti, jos kirjoitat aiheesta, josta sinulla ei ole täyttä ymmärrystä. Voit kuitenkin kirjoittaa antaumuksella esimerkiksi työstäsi, jossa olet todella hyvä. Tämä näkyy tekstistä ja saa lukijatkin innostumaan.
Jos viittaat johonkin aiheeseen, niin merkitse lähteet blogiisi, jotta lukijat voivat käydä tutustumassa aiheeseen tarkemmin.
Tarkista siis aina faktat ennen kuin julkaiset blogisi turhien kommenttien välttämiseksi ja uskottavuuden säilyttämiseksi.
Miten blogia kirjoitetaan
Jokaisella on oma tyylinsä tuottaa sisältöä. Jotkut luonnostelevat blogin yhdeltä istumalta korkealla tasolla ja viimeistelevät sen lopuksi. Toiset kirjoittavat blogin osissa ja palaavat aiheeseen myöhemmin, jopa useiden päivien päästä.
Itse suosin kirjoittamaan blogin korkealla tasolla yhdeltä istumalta valmiiksi. Huomaan, että tällä tavalla punainen lanka säilyy ja blogi on 90% valmis hyvin lyhyessä ajassa. Tämän jälkeen luen blogia useaan kertaan, tarkistan faktoja, jäsentelen tekstikappaleiden järjestystä ja etsin epäjohdonmukaisuuksia.
Lopuksi viimeistelen blogin korjaamalla kirjoitusvirheitä mahdollisimman tehokkaasti, lisään kuvituskuvia ja teen ristiinlinkityksiä.
Tunnista kohderyhmäsi ja kirjoita heille
Älä kirjoita kaikille! Tähän sortuu todella moni aloitteleva bloggaaja. Jos olet kehonrakentaja ja fanisi ovat 18-24 -vuotiaat nuoret miehet, niin harkitse tarkkaan mistä kirjoitat.
Lukijasi odottavat sinulta tiettyä johdonmukaisuutta aiheissasi. Vaikka välillä voitkin kokeilla erilaisia aiheita mm. harrastuksesi parista, niin pidä fokus siinä mistä sinut tunnetaan.
Julkaise säännöllisesti, oli se sitten päivän tai 2 viikon välein
Tämä on erityisen tärkeää, kun haluat kasvattaa lukijakuntaasi. Älä yritä kirjoittaa heti joka toinen päivä blogia, vaan valitse julkaisutahdiksi esimerkiksi kaksi tai kolme postausta kuukaudessa.
Muista, että blogin kirjoittaminen on parhaimmillaan parasta ajanvietettä ja pahimmillaan kuin koulun tylsimmän lukuaineen parissa rustailua, joten älä tee siitä itsellesi "hate-writingiä".
Kuva: Quick Sprout
Pahin virhe on julkaista aluksi paljon blogeja ja sitten jättää bloggaaminen kuukausiksi. Lukijasi eivät kovin montaa kertaa vieraile sivuillasi, jos viikosta toiseen etusivulla komeilee pari kuukautta vanha postaus.
Blogin ulkoasu
Visuaalisuus on myös iso osa blogisi viehättävyyttä. Ammattimaisesti kirjoitettu sisältö voi vaikuttaa epäammattimaiselta mikäli sen typografia, kuvitus ja tekstin rakenne on huonosti toteutettu.
Tekstin koko
Tekstin fonttikoon tulisi olla olla 12- 18 pikselin väliltä, riippuen näyttöpäätelaitteesta.
Vanhoissa blogeissa on vaivana liian pieni fontti nykyisillä resoluutioilla. Myös responsiivisuus on usein toteutettu huonosti ja mobiililaitteilla käytetään desktop-näytön 16px kokoa, jolloin kännykällä selatessa teksti vie liian suuren osan tilaa ruudulta.
Nämä ovat osin teknisiä asioita, joita et pysty korjaamaan vain vaihtamalla blogin sisällä fonttikokoa, joten suosittelen konsultoimaan teknistä osaajaa.
Tekstin rakenne
Kirjoita lyhyitä lauseita ja sitäkin lyhyempiä kappaleita.
Esimerkkinä hyvästä ja huonosta tekstiasusta blogistani "Lihava ei uskalla salille":
Ja tässä paremmin jäsenneltynä samainen virke:
Kun kirjoitat useita kappaleita peräkkäin, tee niiden väliin vaikka listauselementtejä (bullet points) tai lainaa omaa tekstiäsi korostamalla tekstin kokoa. Tämä auttaa lukijaa skannaamaan tekstistä kiinnostavimmat kohdat, jos keskittyminen herpaantuu.
Lukijan tulisi liikkua tekstissä eteenpäin vaivattomasti yhden tai kaksi lausetta kerrallaan. Näen aivan liian usein "seinämiä tekstiä", eli bloggaajan puhdasta ajatuksen virtaa, jossa ei kappalejakoja näy ja lauseet ovat todella pitkiä.
Näissä teksteissä silmä "hukkuu" pitkän virkkeen sekaan ja jos aihe ei ole kiinnostava, niin lukija jättää helposti koko kirjoituksen lukematta pelkästään vaikealukuisuuden takia.
Kuvitus
Kun teet blogiisi kuvitusta pidä mielessä niidenkin sisältö ja merkityksellisyys. Paras kuva liittyy blogiin ja on ammattimaisesti tehty.
Kuvien tulisi olla täyslevyisiä ja asemoitu kappaleiden väliin. Älä laita ns. "inline"-kuvia tekstin sekaan, jossa teksti limittyy kuvan vasemmalle tai oikealle puolelle.
Sen sijaan laita kuva kappaleiden väliin ja pidä resoluutio korkeana, vähintään 1000 pikseliä leveänä, jotta retina-näytöt toistavat kuvan tarkkana.
Tsekkaa Disturbin upeista vaatteista parhaat alennukset kesälle!
Blogin hakukoneoptimointi
Hakukoneoptimointi (engl. SEO, Search Engine Optimization) tarkoittaa sisältöön tehtäviä toimenpiteitä, joiden avulla postaustesi hakukonesijoitus Googlessa kasvaa ja saat enemmän kävijöitä blogiisi.
Hakukoneoptimointi on aiheena hyvin laaja ja siitä voisi kirjoittaa kokonaisen blogin verran asiaa. Voit kuitenkin varmistaa seuraavia asioita kun kirjoitat blogia:
- Käytä otsikoissa tärkeitä avainsanoja, joilla kuvittelet ihmisten etsivän, kuten "hiilaritankkaus"
- Aseta kuville järkevät tiedostonimet sekä syötä meta-tiedot kuvaaviksi (alt-teksti ja title-teksti)
- Toista tekstissä luontevasti blogisi tärkeimpiä avainsanoja niin tekstissä kuin otsikoissa
- Jaa blogisi kaikissa sosiaalisen median työkaluissa hieman erilaisin otsikoin
- Ristiinlinkitä oman sivusi sisällä muihin blogeihin ja pyydä linkkejä juttuusi muiden blogeista
- Yritä saada viraaliblogi aikaiseksi, joka laajentaa sinun sivuillesi johtavia linkkejä, jotka auttavat eniten hakukonelöydettävyydessä
- Asenna WordPressiin Yoast SEO-lisäosa
Asenna myös sivuillesi Google Analytics -kävijäseurantatyökalu sekä Webmaster Tools -työkalu, joiden avulla voit tarkkailla sivusi suoriutumista hakukoneissa.
Viimeistely ja blogin julkaisun ajankohta
Kun olet kirjoittanut tekstin valmiiksi, tarkistanut oikeinkirjoituksen sekä rakenteen, optimoinut sisällön ja lisännyt kuvituksen, niin voit alkaa miettimään julkaisua.
Blogin julkaisuajasta on paljon tutkimuksia, joita kannattaa Googlettaa itsekin. Suosin itse julkaisua iltapäivästä, ehkä lähempänä iltaa, jolloin ihmiset ovat päässet päivän askareista eroon. Konversion kannalta sunnuntaisin ihmiset tekevät eniten ostoksia.
Jos sinulla on laaja fanikunta Facebookissa, niin siellä kannattaa seurata blogien avausprosentteja ja päätellä siitä miten sinun fanisi lukevat kirjoituksiasi. Jonkin tutkimuksen mukaan parhaat hetket julkaista kirjoitus on torstaina tai perjantaina iltapäivästä.
Kun julkaiset Facebookissa, niin useasti Facebook ei ensimmäisellä blogisi latauskerralla hae oikein kuvia. Tämän voit kiertää joko odottamalla muutaman minuutin tai sitten itse aktivoimalla Facebookin hakurobotin lukemaan kuvat välimuistiin uudestaan.
Yhteenveto
Hyvä blogi vaatii siis suunnittelua, tehokasta kirjoittamista, oikealle kohderyhmälle kirjoittamista, tekstuaalista ja visuaalista viimeistelyä, hakukoneoptimointia sekä oikeaa julkaisun ajankohtaa.
Suosittu blogi on kuitenkin paljon muutakin kuin mekaanisia toimenpiteitä. Suosittu blogi kertoo jostain aiheesta tunteella, pitää sisällään uutuusarvoa, haastaa lukijoita ja saa aikaiseksi jakoja sekä tykkäyksiä.
Ole realisti äläkä yritä heti parhaaksi. Suosituksi tuleminen vaatii aikaa, mutta annat myös itsellesi mahdollisuuden kehittyä bloggaajana koko ajan paremmaksi. Suomen suosituimmat bloggaajat ovat tehneet blogia työkseen jo vuosia.
Jokainen voi kuitenkin tulla hyväksi bloggaajaksi— se ei vaadi kuin rohkeutta aloittaa jostain!
Tipsit ja vinkit parempaan blogikirjoittamiseen
- Voit perustaa oman blogin joko Bloggerissa tai WordPressissä.
- Tallenna hyviä ideoita valmiiksi juttupohjiksi aina kun sellainen tulee mieleen. Voit palata artikkeliin milloin vain monissa julkaisujärjestelmissä.
- Lue muiden blogeja, erityisesti ulkomaalaisia bloggaajia. Saat paljon uusia ideoita.
- Käytä kappalejakoja. Pidä lauseet lyhyinä ja kappaleet lyhyempinä.
- Älä käytä pitkiä otsikoita. Ne eivät sovi kännykän näyttöön hyvin.
- Käytä typografisia elementtejä ja muotoiluja elävöittämään sisältöä: lainauksia, listoja, tummennuksia, linkkejä, videoita ja kuvia.
- Älä keskitä blogisi tekstiä, vaan aseta se vasempaan laitaan normaalisti. Tämä on vain SÄÄNTÖ!
- Älä vaihda fonttiperhettä itse tai tee tekstistä liian suurta tai pientä. Älä myöskään värjää tekstiä, vaikka se pinkki niin sinua kuvastaisikin.
- Tarkista, että blogisi näyttää hyvältä myös mobiililaitteissa. Pitkät kappaleet, keskitetty teksti ja huonot kuvat voivat tehdä tekstin lukemisesta hankalaa.
- Optimoi kuvat nopeutta varten. Pienennä kuvat kuvankäsittelyohjelmassa alle 500 kilotavun suuruisiksi. Hidas sivusto ärsyttää lukijaa ja myös Google antaa miinuspisteitä hitaille sivustoille.
- Jaa blogisi kaikissa sosiaalisissa medioissa , Instagram, Facebook, Twitter, LinkedIn ja Snapchat.
- Nauti kirjoittamisesta!
- Paras aika julkaista sosiaalisessa mediassa
Kirjoittajasta
Olen 33-vuotias IT-alan ammattilainen ja yrittäjä, jolla on 8 vuoden kokemus internet-markkinoinnista suomalaisessa digitoimistossa.